top of page

Afschaffing Lage- inkomensvoordeel (LIV) per 2025


Per 1 januari 2025 komt het Lage-inkomensvoordeel (LIV) te vervallen. Dit besluit is inmiddels goedgekeurd door de Eerste Kamer. Werkgevers die in 2024 recht hebben op het LIV, ontvangen in 2025 nog een uitkering over dat jaar. Deze uitkering bedraagt € 0,49 per verloond uur, met een maximum van € 960,- per werknemer per jaar. Om in aanmerking te komen, moeten werknemers in 2024 minimaal 1248 verloonde uren hebben en moet het gemiddelde uurloon tussen de € 14,33 en € 14,91 liggen. Het jeugd-LIV is al per 1 januari 2024 afgeschaft.


Daarnaast wordt het loonkostenvoordeel (LKV) voor werkgevers die oudere werknemers in dienst hebben, geleidelijk afgebouwd. Deze regeling wordt per 1 januari 2026 volledig beëindigd.


LKV doelgroep banenafspraak

De middelen die vrijkomen door de afschaffing van bovengenoemde regelingen worden onder andere ingezet om het 'LKV doelgroep banenafspraak' blijvend te maken. Vanaf volgend jaar worden ook de criteria voor het LKV bij het herplaatsen van werknemers met een arbeidshandicap verruimd. Hierdoor kunnen werkgevers vaker in aanmerking komen voor het LKV als zij een werknemer met een arbeidshandicap gedeeltelijk in hun functie herplaatsen of volledig of gedeeltelijk elders binnen hun bedrijf.


Werkgevers kunnen werknemers die onder de banenafspraak vallen vinden in het doelgroepregister van het UWV. Voor het verkrijgen van het LKV doelgroep banenafspraak is een doelgroepverklaring nodig, die binnen drie maanden na de start van het dienstverband moet worden aangevraagd. Het is daarom belangrijk om het register regelmatig te controleren.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page